среда, 2. јул 2014.

Domaći francuski hleb





Baguette (baget) je tanki francuski hleb, koji se pravi od uobičajenog osnovnog testa za hleb. Razlikuje se od ostalog hleba po svojoj dužini i po hrskavosti korice. Bitno je pri pečenju da ima pare u rerni.

Potrebno je:

500 gr brašna
3, 5 dcl vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli


Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati so i brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi. Kad nadodje, dobro ga izmesiti i opet ostaviti da nadolazi,
Kad po drugi put nadodje, testo izraditi podeliti na 3 dela. Rukom razvaljati testo u elipsast oblik, malo ivice presaviti, pa bočnom stranom dlana pritiskati testo da se presavijeni deo zalepi, opet presaviti pa pritiskati bočnom stranom dlana. To raditi dok se ne dobije dužina hleba ( ovaj hleb je dugačak 37 cm). Staviti na pleh prethodno obložen papirom.
Tako uraditi i sa preostala 2 dela testa.
Ostaviti hleb da stane 30 minuta. Pre pečenja hleb uzduž po vrhu narezati.
 Rernu zagrejati na 200 stepeni. Na dno rerne staviti jednu posudu da se greje. Kad stavimo hleb da se peče u posudu sipati hladnu vodu, stvoriće se para zbog zagrejanosti posude. Rernu zatvoriti i peći hleb 30 - 35 minuta.












Baguette (baget) je fini tanki francuski hleb, koji se pravi od uobičajenog, osnovnog testa za hleb. Razlikuje se po dužini i po hrskavosti korice. - See more at: http://www.majachats.rs/articles/view/18/1414/doma%C4%87i-francuski-baguette.html?menu_id=1#sthash.6nQSFPFa.dpuf
Domaći francuski baguette
Domaći francuski baguette

Нема коментара :

Постави коментар