среда, 15. октобар 2014.

Bela riba kuvana kao sardina




Ovo je način na koji spremam belu rečnu ribu koja ima dista sitnih koščica i kuvanjem one se istope tako da jedemo celu ribu bez dosadnog odvajanja onih sitnih koščica. Ko proba ovo prvi put zaboravi ribu kupljenu u limenci. Ovako spremljena riba u većoj količini je dobra za posne slave. Veće ribe možemo seći u komade a manje ostaviti u celo. Najbitnije je da pri slaganju ribe u lonac, veličina bude približna ( kad lepo složimo ribu ide i manje ulja).  Kuvati u ekspres loncu, može i u običan lonac ali vreme kuvanja je duže 3- 4 sata.

Potrebno je:

1,5 kg bele rečne ribe ( sitnija riba koja ima dosta kostiju, klen, plotica... )
1 dcl jabukova sirćeta sa 4% sirćetne kiseline
1 dcl bela vina
1  kašika  seckana peršuna
2 lista lovora
5-6 zrna bibera
oko 5 dcl ulja
so

Priprema:

Ribu očistiti od glave i peraja. Na dno ekspres lonca staviti unakrst kao rešetku 6 -8  drvaca za ražnjiće, preko red ribe posoliti, preliti sa jabukovim sirćetom, vinom, seckanim peršunom, drugi red ribe, pa opet posoliti staviti sirće, vino, peršun, lovor i biber. Najbolje je da je riba u 2 reda ili jedan.
Sve preliti uljem da riba skoro pliva u ulju. Staviti lonac na vatru, zatvoriti i kad počne da pušta paru smanjiti na 1,5 podeok od mogućih 3.
Kuvati 1,45 minuta  ( zavisi i od lonca nekad duže, nekad kraće), isključiti šporet, lonac ne otvarati dok se riba dobro ne ohladi ( hladna riba ostaje u celo ne mrvi se).
Hladnu ribu složiti u tegle, zaliti sa uljem u kojem se kuvala, staviti u frižider i tako može da stoji 15-20 dana.













1 коментар :