субота, 12. април 2014.

Čoko torta





Potrebno je:

4 jaja
200 gr šećera
1 vanilin šećer
100 gr maslaca
100 gr čokolade
4 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za fil 1:

5 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade

Za fil 2:

200 gr šlaga
3 dcl vode

 Priprema:

 U posudu staviti 100 g maslaca i 100 g čokolade i istopiti na blagoj vatri.Ostaviti da se prohladi.
 Umutiti 4 žumanca sa 200 g šećera i 1 kesicom vanile. Mutiti dok se masa ne sjedini, dodati prohladjen istopljen maslac i čokoladu. Sve skupa dobro umutiti i dodati brašno i prašak za pecivo i opet umutiti. Na kraju dodati sneg od   4  belanca, sjediniti  sa masom ne mutiti  mikserom već varjačom.
 Umućenu masu staviti  u pleh prečnika  26 cm, prethodno obložen papirom. Peći  na 180 stepeni.

 Fil 1:
 U posudu staviti 5 dl slatke pavlake i 200 g mlevene čokolade. Zagrevati na tihoj vatri neprekidno mešati da se čokolada istopi, a pavlaka ne sme da provri. Kad se čokolada istopi ostaviti  masu da se dobro ohladi. Kad se ohladi mutiti  mikserom 2-3 minuta dok masa ne bude čvrsta.

 Fil  2: 
Umutiti  čvrsto 200 g šlaga u prahu i 3 dl vode.
Filovati tortu: U okrugli kalup sa obručem staviti koru, preko fil 1 i na kraju fil 2.

 Dekoracija za tortu: U kesu od zamrzivača staviti 2-3 štangle čokolade. Potopiti kesu u ključalu vodu i da stoji dok čokolada ne omekša. Probušiti na vrhu kesu čačkalicom i istiskati na list celofana ornamente koje želimo (cvetove, leptiriće, srca ....) ostaviti da se ukrasi stegnu i staviti na tortu.

















Liker od trnjina





 Potrebno je:

1.5 kg trnjina
3 litra vode
šećer
1/2 litra domaće rakije ( lozovača. šljivovica, jabukovača)
1 kesica (10gr) limuntosa
1 kesica (10 gr) vanilin šećera


 Trnjine (Prunus spinosa) oprati staviti u posudu, dodati 3 litra vode i kuvati oko 15 - 30  minuta, dok trnjine ne omekšaju.
 Toplu masu propasirati.
 Koliko dobijemo tečnosti posle pasiranja toliko dodamo šećera, 1/2 litra domaće rakije, 1 limuntos i 1 vanilin šećer.
 Sve izmešamo, povremeno mešamo da se šećer  ne istopi. Kad se šećer istopi upakovati  u flaše.
 Trnjine je dobro brati posle slane one tada omekšaju, ako ih oberemeo pre slane, tada ih staviti u zamrzivač da se zamrznu, odmrznuti ih pa kuvati.









Plodovi trnjine počinju dozrevati u avgustu, ali ostaju na stablu i zimi jer se čvrsto drže na granama. Najčešće se beru prezreli – u decembru, jer su tada najukusniji (nakon što ih nekoliko puta “opari” mraz). Prezreli plodovi trnjine sadrže manje kiseline, a više šećera.

 LEKOVITA SVOJSTVA TRNJINE:

 Pomaže kod tegoba sa želucem, povećava apetit, blagi je diuretik. Odlično sredstvo za čišćenje krvi, pražnjenje creva i izlučivanje znoja i mokraće. Trnjina pomaže i kod gihta. Dokazano je da plodovi trnjine imaju lagano laksativno delovanje.

Gibanica moje bake





 Sećam se da sam, još kao dete obožavala gibanicu koju je pravila moja baka, kasnije moja majka. Sećam se prvo bi ispekla kore na šporetu na drva, uzimala emajliranu plavu tepsiju, redjala, po malo nabirala kore, premazivala filom od sira i jaja, i tako redom dok se sav materijal ne utroši. Tako je pravila gibanicu moja baka i majka, a ja recept koji sam nasledila od njih je modernija verzija bez šporeta na drva. Kore valjam oklagijom i pečem u pica pekaču, filujem i pečem u električnom šporetu. 


Potrebno je:

800 gr brašna
2 kašičice soli
2 kašike ulja
oko 4 dcl mlake vode

Za premazivanje testa:
mast

Za fil:

500 gr sira
5 jaja
1 čaša kisele pavlake ( čaša 180 gr)
2 dcl mleka
2 dcl ulja


Priprema:

U posudu staviti brašno, ulje i so. Dodavati po malo mlake vode i umesiti testo. Dobro testo izraditi.
 Testo podelimo na 18 loptica. Svaki deo testa razvaljamo u krug od 10cm. Uzmemo jedan krug premažemo sa rastopljenom masti, na njega stavimo drugi ne premazani krug. Tako radimo sa svim krugovima testa. Kad spojimo dva po dva kruga, dobijemo ukupno 9 krugova.







 Pica pekač uključiti  na podeok 3.








 Uzeti  testo od spojena dva kruga i valjati  oklagijom  da  obim kruga razvaljanog testa bude od 32-34cm. Razvaljanu  koru staviti  na oklagiju i preneti  na pica pekač.

 






Koru peći  jedan  minut sa jedne strane, prevrnuti  koru i peći  još jedan minut sa druge strane. ( kora će se naduvati  i podići, moramo paziti da se ne opečemo od vrele pare što izlazi izmedju dve kore).Ta para što se stvara izmedju dve kore daje korama mekoću i elastičnost .











 Pečenu koru izvaditi  iz pica pekača i pažljivo odvojiti  jednu koru od druge, uviti  u krpu da se ne suše.Tako raditi  sa svim korama.

















 Kad ispečemo kore, napraviti  fil: Sve sastojke za fil umutiti.






Uzeti  tepsiju prečnika  30cm, manje 2-3cm od kora. Na dno tepsije staviti  koru, koju malo izgužvamo  jer je veća od tepsije, pa staviti  2 kašike fila, pa kora pa fil i tako redom dok ne utrošimo kore i fil



.

 Zadnju koru premazati  sa preostalim filom. Složenu gibanicu na par mesta do dna probušiti  tanjim oštrim nožem i staviti  da se peče na 180 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.





 Prohladjenu gibanicu seći  na kocke.







Za premazivanje krugova od testa  najbolje je koristiti mast, da  se spojene pečene kore odvoje lako jedna od druge. U nedostatku masti može i ulje.
Pečene kore su tako mekane i ukusne da ih deca radi jedu premazane po želji  kao palačinke.





Brza slana peciva





Potrebno je:

2 dcl mlake vode
2 dcl jogurta
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
brašno

Za premazivanje peciva:

3 kašike brašna
1 kašičica soli
voda

U mlaku vodu staviti  1 kašičicu  šećera, kvasac i 3 kašike brašna. Ostaviti  da malo stane. U odstajali kvasac i vodu, dodati  jogurt, ulje, so i dodati  brašno i umesiti  testo koje se ne lepi za ruke.
 Oblikovati  kuglu od testa i dobro izraditi  testo, tako što kuglu  testa bacati , udarati  od radnu površinu jedno 50-60 puta . Tada testo podeliti  na 10 delova. Svaki deo razvaljati  u elipsast oblik dužine 28 cm, a širine 10 cm i uvijati  u trubicu.
Poredjati  u pleh prethodno obložen papirom  jednu do druge da se ne dodiruju (kad se ispeku spojiće se). Ostaviti  da pecivo odstoji pola sata, pa peći.
 Posle 15 minuta pečenja, kiflice preliti  sa slanim testom i do kraja ispeći.
 Slano testo za premazivanje:
 U posudu staviti 3 kašike brašna, 1 kašikicu soli i dodati vode toliko da testo bude malo gušće nego za palačinke. Testo staviti u plastičnu kesu za zamrzivač, na kraju kese napraviti čačkalicom rupicu i tako pritiskajući kesu slanim testom išarati pecivo.
Prednost pravljenja ovog  peciva je što testo ne ostavimo da nadolazi već samo izradimo bacajući na radnu površinu i tek kad složimo u pleh stoji 15 minuta i pečemo. Skraćuje se vreme pripreme.















Ružičasta rapsodija




 Potrebno je:

1 kg očišćenih višanja
10 kašika šećera
300 gr šlag krema u prahu
6 dcl soka od višanja
2 čaše ( čaša od 180 gr) kisele pavlake
200 gr keksa
1 puding od vanile
100 gr čokolade
100 gr kisele pavlake

U posudu staviti 1 kg očišćenih višanja, dodati 10 kašika šećera, 2 dl vode i kuvati 10 minuta. Višnje dobro ocediti od tečnosti i ohladiti.
 Umutiti 200 g šlag krema sa 2 dl ocedjena hladna soka od višanja, dodati 2 čaše kisele pavlake i dobro ocedjene hladne višnje i 200 g lomljena keksa. Masu sjediniti i staviti u kalup sa obručem prečnika 24 cm.
U posudu staviti 4 dl soka od višanja (ako ne bude toliko dodati vode). U malo soka od višanja od količine od 4 dl umutiti 1 puding od vanile, dodati u preostali kuvani sok i kuvati, kad se skoro ohladi preliti preko mase od keksa  koju smo stavili u kalup.
Istopiti 100 g čokolade sa 3 kašike ulja i preliti preko kuvanog pudinga i ostaviti da se ohladi.
 Umutiti 100 g šlaga sa 1,5 dl vode dodati 100 g kisele pavlake i staviti preko čokolade. Ostaviti sve da se dobro ohladi skinuti obruč i ukrasiti po želji.