уторак, 22. април 2014.

Pogača moje bake






Ova pogača me jako podseća na moje detinjstvo. Ovu pogaču je moja baka pravila, kasnije moja majka, i ja sada. Pogaču pravim i kad ostanem bez hleba a nemam vremena da čekam da mi testo nadolazi.

Potrebno je;

600 gr brašna
2 kašike ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
oko 4 dcl hladne vode

Priprema:

U posudu staviti brašno, dodati so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ulje. Dodavati vodu malo po malo mešajući rukom da zamesimo testo koje se ne lepi za ruke.





Izvaditi testo iz posude  na radnu površinu.





  Mesiti  testo  2-3 minuta, i ostaviti da stane 5- 6 minuta.



Tada testo još jednom dobro izraditi, staviti u tepsiju i  rukama istanjiti.





Ostaviti da stoji 15 minuta  pa  izbockati pogaču viljuškom.





Peći pogaču na 200 stepeni, kad malo požuti smanjiti na 180 stepeni i ispeći do kraja.
Pogača se ne seče nožem, već lomi rukama.






Prolećni rolat sa jajima






Imala sam dosta kuvanih jaja od Uskrsa i razmišljala sam u šta da ih utrošim. Setila sam se jednog  divnog  rolata što sam davno jela. Brzo se spremi, dekorativan, ukusan.

Potrebno je:

2 jaja
100 gr sira ( feta, sitni sir, sir u kriškama)
1 dcl ulja
1,5 dcl jogurta
1 kašičica soli
250 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
200 gr praziluka
1 kašika sveže seckana peršuna
1 kašika sveže seckane mirodjije
4 -5 kuvanih jaja

Priprema:

Praziluk iseckati na kolutove i kratko propržiti na malo ulja, dodati prstohvat soli 1 kašiku sveže seckana peršuna i 1 kašiku sveže seckane mirodjije. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 2 jaja, dodati 100 gr sira, 1 dcl ulja, 1,5 dcl jogurta, 1 kašičicu soli, 250 gr brašna i prašak za pecivo. Dodati ohladjen propržen praziluk. Sve dobro izmešati.
 Jednu polovinu mase  staviti u pleh veličine 9 x 28 cm, prethodno obložen papirom i dno i stranice.Poredjati kuvana oljuštena jaja dužinom, pa staviti preko drugu polovinu mase. Po vrhu  posuti semenom susama.





Peći na 180 stepeni 30 -35 minuta.




















Moje pancerote



 


Uglavnom pancerote se prže na ulju. Ova verzija je bolja jer se peku u rerni, nema da upiju ulje a i zdravije je. Mekane, vazdušaste i hladne ostaju mekane.

Potrebno je:

1 dcl mlake vode
1 kašika suvog  kvasca
1/2 kašičice šećera
2 dcl jogurta
4 kašika ulja
1 kašičica soli
2 jaja
600 gr brašna
kečap ili gusto kuvan paradajz
šampinjoni prženi ili marinirani
šunka
mozzarella sir

Priprema:

U 1 dcl mlake vode staviti 1/2 kašičice šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta i dodati 2 jaja, 2 dcl jogurta, 1 kašičicu soli, 4 kašike ulja i brašnom zamesiti testo. Testo dobro izraditi staviti u posudu.





Poklopiti i ostaviti da nadolazi dok ne udvostruči količinu.




Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 10  loptica. U jednoj loptici ima oko 100 gr.




Šunku izrezati na kockice, sir izrendati. Šampinjone ako ne koristimo seckane marinirane iz tegle onda sveže šampinjone propržimo na ulju. Ja uglavnom koristim sveže šampinjone tako što ih iseckam na listiće i na vrlo malo ulja pržim dok nestane tečnosti koju puste. Dodam malo soli i origana.



Loptice od testa razvaljati na elipsast oblik dužine 20 cm. Na sredinu testa staviti prvo kečap, seckanu šunku, šampinjone pa rendani sir. Krajeve kruga spojiti, pritisnuti prstima da se zalepe.








Pancerote redjati u pleh prethodno obložen papirom. Spojeni deo da dodje na vrh.  Premazati  umućenim žumancetom i posuti sitno rendanim sirom. 





Ostaviti da stanu 20 minuta i peći na 200 stepeni 20 -25 minuta.





 Pečene išarati kečapom.