понедељак, 5. мај 2014.

Brusketi





Brusketi ili kako se u originalu piše Bruschetti se brzo i lako spremaju a zapravo predstavljaju reciklažu starog hleba koji se malo prepeče .Mogu se spremati sa raznim dodaticima a evo jedne moje varijante.


Potrebno je:

8 kriški starog hleba
1 dcl maslinova ulja
1 kašičica bela luka u prahu
2 kašičice origana
1 paprika
1 paradajz
šunke
mozzarella sir


Priprema:

U pleh obložen papirom staviti 8 kriški hleba debljine 1 cm.
Papriku iseći na kocke, oguljen paradajz iseći na kocke, šunku iseći na kocke a sir izrendati.
U maslinovo ulje staviti 1 kašičicu bela luka u prahu , 2 kašičice origana. Izmešati i četkom premazati kriške hleba. Preko staviti seckanu papriku, paradajz, šunku i rendani sir.
Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći dok se sir ne istopi i malo požuti.









Grčka alva sa grizom






Potrebno je:

Pola šolje ulja ( šolja od 2,5 dcl)
2 šolje griza
2 šolje šećera
3 šolje vode
1 šolja mleka

Priprema:

Ulje i griz staviti u posudu i na tihoj vatri pržiti uz stalno mešanje da bude svetlo braon boje.
U  medjuvremenu dok pržimo griz praviti sirup.





Karamelisati 2 šolje šećera da bude svetlo braon boje, dodati vodu i mleko, kuvati na tihoj vatri da se karamel istopi.
Kada griz dobije svetlo braon boju dodati malo po malo vreli karamel i mešati. ( Paziti kad se dodaje karamel da se ne opečete)
Kuvati dok se ne zgusne, kad se povuče varjača da ostane trag iza nje.
Izliti u pleh, poravnjati i posuti kakao.
Kad se ohladi iseći na kocke.









Čokoladna torta sa keksom





Kada sam u nedostatku vremena, a gosti se najavili, ovo je super brzo a jako ukusno, svi vole


Potrebno je:

800 gr keksa Petit Beurre
400 gr krem šlaga u prahu
4 dcl mleka
400 gr čokolade

Za ukrašavanje:

200gr šlaga u prahu
3 dcl gazirane vode

Priprema:

Umutiti čvrsto 400 gr šlaga sa 4 dcl mleka, dodati 400 g istopljene čokolade i sve skupa dobro umutiti.
Čokoladu  istopiti  na ovaj način:
U  posudu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, preliti sa vrućom vodom da voda prekrije čokoladu. Sve da stane 1-2 min, vodu odliti, a omekšalu čokoladu dodati u šlag.
Keks potapati  u mleko i poređati  na tacnu, premazati filom, opet red keksa, pa fila i tako dok ne utrošimo keks i fil.
Veličina torte je 20×30, i ima 5 redova keksa.
Tortu ukrasiti  sa  umućenim šlagom.
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl gazirane vode i premazati tortu.