понедељак, 23. јун 2014.

Pečeni mladi krompir





Ovako spremljen krompir je kao prilog uz meso a može i kao zasebno lagano jelo uz neku salatu.

Potrebno je:

1 kg mladog krompira
3 čena bela luka ili 1/2 kašičice bela luka u prahu
1 kašika origana
sok od 1 limuna
1 dcl vode
so
mleveni biber
1 kašika sveže seckana peršuna
1/2 kašičice tucane paprike ( ko ne voli ljuto neka stavi slatku crvenu papriku)
2 kašike ulja

Priprema:

Krompir oguliti, ako su manji ostaviti  cele a veće prepoloviti. Staviti u posoljenu vodu i kuvati 15 minuta.
Za to vreme u posudu staviti izgnječeni beli luk, 1 kašiku origana. sok od 1 limuna, 1 dcl vode, soli, mlevena bibera, seckani peršun i tucanu  papriku.Ovu smesu izmešati.
Kada se krompir skuva iscediti ga.
Dve kašike ulja staviti i pleh. Ocedjen krompir staviti u pleh preliti sa smesom izmešati i peći na 200 stepeni 15 - 20 minuta da krompir dobije zlatno žutu boju.










Mirisne lepinje





Potrebno je:

500 gr brašna
4 dcl vode
1 kačišica šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašika ulja
1 kašičica soli
1 kašika suva origana

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati ulje, so, origano i brašno.
Zamesiti testo koje nije čvrsto već malo lepljivo. Ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje podeliti na 4 dela ( možete i više delova ako želite manje lepinje), staviti na tacnu koja je posuta brašnom. Valjati po brašnu loptu testa da ne prijanja za ruke, rukom oblikovati, rastanjiti i ostaviti da nadolazi 15 - 20 minuta.
Za to vreme rernu uključiiti i zagrejati na 220 stepeni.
Velili pleh iz rerne staviti u rernu da se dobro zagreje.
Kad se zagreje izvaditi i staviti lepinje.
Lepinje peći 10 - 15 minuta.













Palačinke sa paprikom





Ove mekane ukusne palačinke su idealne za doručak ili večeru,  tople hladne su mekane i ukusne.

Potrebno je:

2 jaja
1 čaša (čaša od 2,5 dcl) tople vode
1/2 čaše topla mleka
2 kašike ulja
2 kašike kisele pavlake
1 kašika seckana sveža peršuna
1 zelena paprika sitno seckana
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
2 čaše ( čaša od 2,5 dcl) brašna
ulje


Priprema:

Umutiti 2 jaja, vodu, mleko, ulje, kiselu pavlaku, so, prašak za pecivo i brašno. Dodati seckan peršun i sitno seckanu papriku.
Masa da stane 15 minuta i pržiti palačinke.
U tiganj staviti 1 kašičicu ulja, zagrejati, staviti 1 kutlaču mase i pržiti sa jedne i druge strane 1,5 minut.
Kad stavimo testo da se prži, kad se pojave sitni mehurići okrenuti na drugu stranu i pržiti.
Tako uraditi i sa ostalom količinom testa.
Od ove količine izadje 7- 8 palačinaka prečnika 17 cm.