понедељак, 30. јун 2014.

Punjene tikvice





Ovi kolutići su jednako ukusni i topli i hladni. Mogu da posluže hladni  kao dekorativno predjelo i topli kao glavno jelo. Lako se spremaju.

Potrebno je:

2 veće tikvice

Za punjenje:

500 gr mlevena mesa
so
mleveni biber
1 jaje
1 glavica crna luka
2 čena bela luka
1 kašika sveže seckana peršuna
4 kašike prezle
1 veći paradajz
1 kašika bosiljka
ulje
rendani kačkavalj

Priprema:

Tikvice oguliti i iseći na kolutiće debljine 2 cm. Posoliti i ostaviti da stanu 15 minuta.

Za to vreme napraviti punjenje za tikvice.
Dobro isitniti 1 glavicu crna luka i 2 čena bela luka. Dodati u mleveno meso.
U meso dodati 1 jaje, prezlu, seckan peršun, so i mleveni biber. Dobro izmešati da se masa ujednači.
Kolutiće tikvica poredjati u pleh prethodno obložen papirom.




U šupljinu kolutića staviti masu od mlevena mesa.





Jedan veći paradajz oljuštiti i iseći na kocke, staviti na mleveno meso. Posuti sa bosiljkom i na svaki kolitić staviti 2-3 kapi maslinova ulja.







Peći na 200 stepeni 40 minuta. Izvaditi iz rerne po vrhu staviti rendani kačkavalj i još peći 10 minuta da se sir zapeče i požuti.















Lisnate kiflice sa sirom





Mekane lisnate kiflice. Od ove mere izadje 9 srednjih kiflica. Ako želimo manje, testo deliti na 18 delova.


Potrebno je:

3 dcl mlake vode
1 kašika šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
500 gr brašna  + brašna za izradu testa
100 gr maslaca
150- 200 gr rendana kačkavalja
1 žumance
1 kašičica ulja
1 kašika mleka
seme crnog kima

Priprema:

U posudu staviti 3 dcl mlake vode, dodati šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati so i 500 gr brašna. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje podeliti na 9 delova. Svaki deo razvaljati u elipsast oblik premazati sa rastopljenim maslacem uviti u rolnu pa u oblik puža.
Svaki deo testa u obliku puža ponovo razvaljati u elipsast oblik, na kraju staviti 1 kašiku rendana kačkavalja i uviti u rolnu.
Rolne staviti u pleh prethodno obložen papirom. Rolnice premazati sa  žumancetom sumućenim sa 1 kašikom mleka i 1 kašičicom ulja. Posuti kiflice sa crnim kimom i ostaviti da stanu 20 minuta i peći.
Peći na 200 stepeni 20- 25 minuta.