четвртак, 10. јул 2014.

Piletina sa djumbirom , povrćem i pirinčem





Ovo brzo i ukusno jelo se sprema u woku.

Potrebno je:

400 gr pilećeg mesa od grudi
so
mleveni biber
200 gr pirinča
1 veća ili 2 manje paprike
1 veza zelena luka

Marinada za piletinu:

4 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica djumbira u prahu ( ili 2 kašičice rendanog djumbira)
1/2 kašičice kurkume u prahu
2 prstohvata tucane crvene paprike
Priprema:

Pileće meso iseći na kockice, posoliti i posuti mlevenim biberom
U posudu staviti sastojke za marinadu, dodati meso, izmešati i ostaviti da stane najmanje 30 minuta.
Dok budemo pržili meso, staviti pirinač da se kuva u posoljenoj vodi. Kad se skuva dobro ocediti i isprati hladnom vodom.
U wok staviti 1 kašiku ulja, zagrejati dodati meso sa marinadom  pržiti i  mešati oko 15 minuta.
Dodati seckani zeleni luk i seckanu na kockice papriku . Pržiti skupa 3 minuta, mešati da ne izgori.
Na kraju dodati kuvan i dobro ocedjen pirinač. Sve na vatri u woku mešati 1 minut.












Školjka pecivo





Divno mekano paperjasto pecivo punjeno sirom, idealno za doručak, užinu ili večeru.


Potrebno je:

2 dcl gazirane vode
3 dcl mleka
2 dcl ulja
1 kašika suva kvasca
1 kašika šećera
1,5 kašičica soli
950 gr brašna

Za punjenje:

150 gr sira
150 gr rendana kačkavalja
1 belance
1 kašičica mlevena kima

Za premazivanje:

1 žumance
1 kašika jogurta

Za posipanje:

seme crnog kima

Priprema:

U 3 dcl mlakog mleka staviti 1 kašiku kvasca i 1 kašiku šećera. Da stane 5 minuta pa dodati gaziranu vodu ( ne iz frižidera ve da stoji na sobnoj temperaturi), ulje, so i brašno. Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi
Napraviti punjenje: Izrendati 150 gr kačkavalja, dodati 150 gr sira ( feta ili sitni sir), 1 belance i 1 kašičicu mlevena kima. Ovo dobro izmešati.
Testo kad nadodje podeliti na 16 delova. Svaki deo razvaljati u krug  prečnika 10 cm staviti 1 kašičicu punjenja, krug preklopiti i blago pritisnuti. ( ne spajati ivice kruga).
Pecivo poredjati na pleh prethodno obložen papirom. Testo premazati sa žumancetom umućenim sa 1 kašikom jogurta. Posuti sa semenkama crnog kima.
Ostaviti da stane 30 minuta pa peći na 180 stepeni 30 minuta.