петак, 1. август 2014.

Sočna pita sa višnjama




Potrebno je:

500 gr kora za pitu
600 gr očišćenih višanja

Za premazivanje kora:

3 jaja
1 čaša ( čaša od 2 dcl) šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
4 kašike griza
1 prašak za pecivo

Sirup:

2 čaše šećera
1 čaša vode
1/2 limuna

Priprema:

Napraviti premaz za kore. Umutiti 3 jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt, griz i prašak za pecivo.
Uzeti što tanje kore za pitu. U pakovanju bude 25 tankih kora.
Uzeti 1 koru premazati sa 2 kašike premaza, staviti 2 koru, premaz i tako premazati 4 kore stavljati jednu na drugu. Preko 4 kore staviti višnje i napraviti rolat koji stavimo na podmazan pleh. Tako uradimo sa svim korama i masom za premaz. Izadje 5 rolata. Preostalim premazom premazati složene rolate.
Ako u pakovanju bude manje od 25 kora, broj koji bude kora podeliti na 5 delova da izadje 5 rolata. Tada umesto 2 kašike premaza stavljati 3 kašike).
Pitu peći na 180 stepeni 30 minuta.
Ohladiti pitu iseći na parčad i uspravo ih poredjati u posudu.
Napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu i kuvati od kad provri 5 minuta. Pred kraj dodati sok od 1/2 limuna. Hladnim sirupom preliti parčad pite poredjane uspravno. Ostaviti da pita upije sirup.















Torta sa jabukama i karamel prelivom





Potrebno je:

 10 jabuka srednje veličine

Za punjenje jabuka:

150 - 200 gr mlevenih oraha
13 kašika šećera
3 kašike meda
50 gr maslaca
1 kašičica cimeta

Za koru:

4 jaja
8 kašika šećera
1 dcl ulja
1 dcl mleka
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka

Za karamel preliv:

3 kašike šećera
100 gr slatke pavlake

Priprema:


Pomešati mlevene orahe, 3 kašike šećera,3 kašike zagrejana meda.
Jabuke oguliti. izdubiti spravicom za dubljenje jabuka. Izdubljene jabuke napuniti mešavinom od mlevenih oraha, meda i šećera. Jabuke staviti u posudu prečnika 28 cm a dubine 10 cm.
Preko jabuka posuti mešavinu od 10 kašika šećera i 1 kašičicu cimeta i  maslac isečen na listiće.
Peći jabuke na 200 stepeni 15 minuta.( jabuke ne smeju da budu prepečene već samo malo mekane, probati čačkalicom da li su mekane)
Za to vreme umutiti koru.
Umutiti 4 belanaca sa 8 kašika šećera, dodati 4 žumanca muteći jedno po jedno. Dodati ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo.
Pečene jabuke izvaditi iz rerne preko staviti umućenu masu od jaja i sve skupa peći na 170 stepeni dok se kora ne ispeče.
Kad se ispeče izvaditi iz rerne i staviti na tacnu ustvari prevrnuti, da kora dodje do tacne a jabuke gore. Ostaviti da se ohladi.
Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mleka i ovim premazati hladnu tortu.
Na laganoj vatri karamelisati 3 kašike šećera, dodati 100 gr slatke pavlake i na tihoj vatri kuvati da se karamel otopi. Prohladiti i išarati  po šlagu.