уторак, 19. август 2014.

Domaći hleb






Predivan domaći hleb u obliku vekne. Jednostavna priprema, imaćete pravi domaći hleb, bez aditiva i znate od čega je napravljen. Od ove količine testa izadju 3 vekne od po 500 gr.

Potrebno je:

1.200 gr brašna
7 dcl mlake vode
1 kašika šećera
1,5 kašika suva kvasca
2 kašičice soli

Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i suvi kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati so i brašno. Dobro izraditi ( testo je malo lepljivo) posuti sa 1 šakom brašna, poklopiti posudu i ostaviti da raste 30 minuta.
Naraslo testo izraditi posuti sa šakom brašna i opet ostaviti 30 minuta da raste.
Kad opet naraste, izmešati staviti na podbrašnjenu radnu površinu, podeliti na 3 dela. Svaki deo razvaljati u dugačku veknu, staviti u pleh iz električnog šporeta, prethodno obložen papirom. Posuti vekne brašnom i ostaviti da stanu 40 - 45 minuta.
Odstajale vekne po vrhu izrezati malo sa nožem i peći na 180  stepeni 30 - 40 minuta. Izvaditi pečene vekne uviti u krpu i ostaviti da se hlade.















Njoke u sosu od tikvica i šampinjona






Ove njoke se ne spremaju od krompira, drugačiji je recept. Od kad sam ih prvi put pravila  često se spremaju u mojoj kuhinji. Ovaj put u sosu od tikvica i šampinjona.

Potrebno je

Za njoke:

2,5 dcl vode
2 kašike ulja
150 gr brašna
1 jaje
na vrh noža soli

Za sos:

1 glavica crna luka
1 tikvica
5-6 većih šampinjona
200 gr neutralne pavlake za kuvanje
150 gr kisele pavlake
so
ulje
mleveni biber
ljuta tucana crvena paprika
1 kašika sveže seckana peršuna
1 kašičica origana

Priprema:

Prvo napraviti njoke.
U posudu staviti vodu, ulje i so. Kad provri dodati 150 gr brašna ( kao za princes krofne), dobro izmešati i ostaviti da se hladi. Kad se ohladi dodati 1 jaje i dobro izmešati. Izvaditi testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti na 3 dela. Svaki deo razvaljati rukama u prutić, iseći svaki deo na 15 delića. Napraviti njoke.( Ja sam ih malo išarala viljuškom)
Spremiti sos.
Tikvice iseckati prvo na tanke kolutiće i svaki kolutić na 4 dela. Šampinjone prepoloviti i svaki deo tanko iseckati. Crni luk sitno iseckati i u dubokom tiganju propržiti sa seckanim šampinjonima na 2 kašike ulja. Pržiti dok nestane tečnosti što su šampinjoni pustili prilikom prženja. Tada dodati seckabe tikvice, so, origano, pržiti sve skupa  dok nestane tečnosti što su tikvice pustile. Pomešati neutralnu i kiselu pavlaku, dodati u prženu masu, dodati, seckani peršun, tucanu papriku i po potrebi još soli i na blagoj vatri krčkati 7- 10 minuta.
U medju vremenu dok se sos krčka skuvati njoke. Staviti posoljenu vodu u lonac da vri. Kad provri dodati njoke i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Ocediti od vode i dodati u sos i izmešati.