петак, 22. август 2014.

Paprike punjene geršlom i šampinjonima





Za one što ne znaju, geršla je oljušteno zrno ječma i  može prilikom spremanja jela  da zameni pirinač.

Potrebno je:

4-5 paprika crvene ili zelene
2-3 čena bela luka
1 glavica crna luka
1 šargarepa
50 gr geršle
2 jaja
200 gr kisele pavlake
1 kašika seckana peršuna
1 kašičica kurkume u prahu
1/2 kašičice crvene tucane paprike
mleveni biber
so
ulje

Priprema:

Paprike očistiti od semena i drške, malo ih unutra posoliti.
Na 2- 3 kašike ulja propržiti 1 glavicu sitno seckana crna luka, 1 rendanu šargarepu i sitno seckani beli luk, dodati seckane šampinjone i pržiti dok ne uvri voda što su šampinjoni pustili. Dodati seckani peršun, tucanu papriku, kurkumu, so i mleveni biber.
Geršlu oprati staviti u lonac i dodati vode 3 prsta iznad geršle. Kuvati na tihoj vatri dok se ne skuva. Kad se skuva isprati hladnom vodom dobro ocediti i dodati u šampinjone. Dodati kiselu pavlaku i 2 jaja. Ako je potrebno još posoliti.
Ovom masom puniti paprike i redjati u podmazan pleh. Paprike otvorom stavljati napodmazan pleh, tako masa neće izadji iz paprike a paprika će se jednako ispeći sa svih strana.  Preostalu masu fila staviti izmedju paprika. Peći na 200 stepeni dok se paprike ne ispeku.







Burma baklava





Potrebno je:

500 gr  kora za baklavu

Za fil:

200 gr mlevenih oraha
100 gr rendane čokolade
2 kašike griza
2 kašike šećera

Za premazivanje kora:

1 dcl ulja
1/2 dcl gazirane vode
100 gr maslaca ili margarina

Za sirup:

700 gr šećera
6 dcl vode
1/2 limuna

Priprema:

Napraviti fil.
Pomešati mlevene orahe, rendanu čokoladu, griz i šećer.
Skuvati sirup. U posudu staviti šećer i vodu i kuvati od kad provri 10 minuta, dodati sok od 1/2 limuna i ostaviti da se ohladi.
Uzeti jednu koru, od kraja kore na rastojanju 2-3 cm staviti štapić za ražnjić ili iglu za pletenje ako imate ( da bude duže od kore), preko štapića presaviti koru 2-3 cm. Koru premazati kuvarskom četkom mešavinom ulja i gazirane vode. Uzduž pored štapića staviti 2-3 kašike fila i uviti u rolnu da bude labavo ne čvrsto. Sa oba kraja rolnu pritiskati da se nabere, izvući štapić na nabranu rolnu staviti u pleh prethodno podmazan uljem. Tako uraditi sa svim korama i filom. Na kraju baklavu premazati sa 100 gr istopljena maslaca.
Iseći rolne na dužinu 6 cm. Peći na 170 stepeni 40 minuta.
Toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da baklava upije sirup.