четвртак, 28. август 2014.

Rikota njoke u paradajz sosu





Odličan prilog uz meso a može i kao posebno jelo. Meni su ove njoke ukusnije nego sa krompirom.

Potrebno je:

Za njoke:

400 gr rikote sira ( sitni sir)
300 gr brašna
prstohvat soli
prstohvat mlevena kima

Za sos:

3 kašike maslinova ulja
1 glavica crna luka
1 čeno bela luka
5 dcl paradajz sosa
4-5 listića  sveža bosiljka
1 kašičica origana
so
mleveni biber
rendani parmezan

Priprema:

Napraviti njoke. Uzeti sitni sir, ako u njemu ima tečnosti dobro iscediti, dodati brašno, so, kim i rukama umesiti  da se masa sjedini i ne lepi za ruke.
Masu podeliti  na 2 dela, rukama razvaljati 2 dugačka štapića prečnika 1 cm. Iseći štapiće na deliće od 2 cm.
Praviti njoke. Ja uzmem rebrasti deo za ukrašavanje torti sa šlagom i pritiskam deliće testa da ostane šara ( može da posluži i viljuška).
U posudu staviti maslinovo ulje, dodati sitno seckan crni luk i čen bela luka, pržiti da luk dobije staklast izgled, dodati paradajz sos, kuvati 2-3 minuta, pa dodati seckani bosiljak, origano, mleveni biber i so.
U medjuvremenu u posudu staviti vodu, posoliti i da proključa. U proključalu vodu staviti njoke, kuvati dok ne isplivaju na površinu, ocediti i dodati u paradajz sos.
Izmešati, toplo servirati i po želji posuti mlevenim parmezanom.
Njoke kuvati iz dva puta bolje je nego cela količina odjednom. Od ove količine testa izadje 70 njoka.