среда, 10. септембар 2014.

Šareno oko




Kad nam treba više vrsta sitnih kolača za neka slavlja ovo je jako dekorativno i ukusno.

Potrebno je:

250 gr sitnijih suvih smokava ( oko 17-18 komada)
150 gr šarenih žele kocki


Za belu smesu:

100 gr šećera
1 dcl vode
125 gr maslaca ( može i margarin)
150 gr mleka u prahu
100 gr kokosa

Za tamnu smesu:

100 gr šećera
1 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
100 gr čokolade
300 gr mlevena keksa

Za uvaljivanje kuglica:

50 gr kokosa

Priprema:

Suve smokve potopiti u vodu da stanu 10 minuta. Ocediti i skinuti peteljku i malo više oko peteljke i staviti delić žele kocke.
Napraviti svetlu masu.
 U posudu staviti šećer i vodu, kuvati od kad provri 3 minuta, dodati maslac da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleko u prahu, dobro izmešati i dodati kokos. Ostaviti da se masa ohladi.
Napraviti tamnu masu.
U posudu staviti šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi, dodati maslac da se istopi i čokolada da se istopi. Skinuti sa vatre i umešati 300 gr mlevena keksa. Ostaviti da se masa ohladi.
Od svetle mase uzimati delić rastanjiti na dlanu staviti smokvu,  obložiti masu oko smokve  i napraviti kuglicu. Tako uraditi sa svim smokvama i svetlom masom. Kuglice ostaviti da stanu u zamrzivaču 30 minuta pa ih obložiti tamnom masom.
Uzimati delić tamne mase malo razvaljati na dlanu, staviti belu kuglicu na tamnu masu i napraviti kuglicu da tamna masa dodje okolo. Napravljene kuglice uvaljati u kokos i ostaviti na hladno mesto da stanu.
Iseći kuglice na 4 dela.
Ako vam se svidjaju moji recepti, pratite me na FACEBOOK stranici.



















Sušeni pasterizovani paradajz





Kada sam prvi put  probala sušiti  paradajz toliko mi se svideo da ni jedne godine nisam mogla proći bez sušenja. Problem mi je bio kako ga sačuvati, jer nisam mogla sve teglice čuvati u frižideru. Probala sam da ga pasterizujem i to je ispalo baš uspešno i od tada ga uvek  paserizujem upakovan  u što manje  teglice. Kad otvorim teglicu držim je u frižideru.


Potrebno je:

2 kg paradajza
1 kašičica soli
1 kašika seckana  sveža ruzmarina
1 kašika origana
4 - 5 čena bela luka
1 mali struk sveža bosiljka
maslinovo ulje ili hladno cedjeno suncokretovo ulje


Priprema:

Najbolje je uzeti manje čvrste paradajze koji nemaju mnogo tečnosti ( ja koristim paradajz šljivar), oprati uzduž prepoloviti i posoliti po delu  gde je prepolovljen. Poredjati paradajz na rešetku okrenut dole, stranom gde je prepolovljen. Ostaviti tako da stoji 1 sat da se ocedi od tečnosti.
Uzeti pleh iz rerne obložiti papirom i poredjati polovine paradajza jednu do druge,  strana gde je sečena okrenuta gore.
Rernu uključiti na 150 stepeni  i sušiti paradajz 2-3 sata zavisi od rerne. Pošto moja rerna nema ventilator, uzmem varjaču i stavim na vrata od rerne da nisu skroz zatvorena.
Teglice oprati sterilisati  u rerni tako što će mo ih zagrevati  na 100 stepeni 20 minuta.
Topao paradajz redjati u teglice izmedju stavljati seckani ruzmarin, origano i pasirani beli luk. U sredinu tegle sa paradajzom  staviti struk sveža bosiljka.
Teglice naliti sa maslinovim uljem, polako sipati ulje,  teglice protresti da ulje dodje do dna teglice. Zatvoroto  metalnim zatvaračima, poredjati ih u pleh, staviti u zagrejanu rernu na 100 stepeni,  grejati 30 minuta  pa isključiti rernu i ostaviti teglice da se u njoj ohlade.