среда, 15. октобар 2014.

Bela riba kuvana kao sardina




Ovo je način na koji spremam belu rečnu ribu koja ima dista sitnih koščica i kuvanjem one se istope tako da jedemo celu ribu bez dosadnog odvajanja onih sitnih koščica. Ko proba ovo prvi put zaboravi ribu kupljenu u limenci. Ovako spremljena riba u većoj količini je dobra za posne slave. Veće ribe možemo seći u komade a manje ostaviti u celo. Najbitnije je da pri slaganju ribe u lonac, veličina bude približna ( kad lepo složimo ribu ide i manje ulja).  Kuvati u ekspres loncu, može i u običan lonac ali vreme kuvanja je duže 3- 4 sata.

Potrebno je:

1,5 kg bele rečne ribe ( sitnija riba koja ima dosta kostiju, klen, plotica... )
1 dcl jabukova sirćeta sa 4% sirćetne kiseline
1 dcl bela vina
1  kašika  seckana peršuna
2 lista lovora
5-6 zrna bibera
oko 5 dcl ulja
so

Priprema:

Ribu očistiti od glave i peraja. Na dno ekspres lonca staviti unakrst kao rešetku 6 -8  drvaca za ražnjiće, preko red ribe posoliti, preliti sa jabukovim sirćetom, vinom, seckanim peršunom, drugi red ribe, pa opet posoliti staviti sirće, vino, peršun, lovor i biber. Najbolje je da je riba u 2 reda ili jedan.
Sve preliti uljem da riba skoro pliva u ulju. Staviti lonac na vatru, zatvoriti i kad počne da pušta paru smanjiti na 1,5 podeok od mogućih 3.
Kuvati 1,45 minuta  ( zavisi i od lonca nekad duže, nekad kraće), isključiti šporet, lonac ne otvarati dok se riba dobro ne ohladi ( hladna riba ostaje u celo ne mrvi se).
Hladnu ribu složiti u tegle, zaliti sa uljem u kojem se kuvala, staviti u frižider i tako može da stoji 15-20 dana.













Sirup od žalfije za kašalj




Ovo je odličan sirup od žalfije ( Salvia officinalis)   za  kašalj. Pije se  3 kašike na dan ne razredjena sirupa, a ako želimo da dobijemo osvežavajući sok, sirup razredimo običnom ili gaziranom vodom.

Potrebno je:

300 gr listova žalfije
2 kg šećera
2 litra vode
50 gr limunske kiseline

Priprema:

U posudu složiti red listova žalfije posuti limunskom kiselinom, red žalfije, posuti limunskom kiselinom... tako dok sve ne potrošimo.
U drugu posudu karamelisati 300 gr šećera da dobije svetlo braon boju, dodati 2 litra vode i kuvati na tihoj vatri da se karamel istopi, pa dodati 1 kg i 700 gr šećera, kuvati sve od kad provri 20 minuta.
Vrućim preliti složene listiće žalfije, poklopiti i ostaviti da stoji 24 sata.
Sutradan procediti, staviti u staklene bočice i držati u frižideru.

 






Kolačići sa suvim kajsijama




Potrebno je:

100 gr suvih kajsija bez koštica  ( 16 komada)
100 gr šećera
16 kašika vode
125 gr maslaca ili margarina
50 gr čokolade
100 gr mlevenih oraha
350 gr mlevena keksa
50 gr kokosa

Priprema:

Suve kajsije ako su malo tvrdje potopiti u vodu da stanu 10-ak minuta pa ocediti dobro od vode, ako su mekane ne treba.
U posudu staviti 100 gr šećera i  16 kašika vode, kuvati dok se šećer ne istopi, dodati maslac i čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre pa umešati mlevene orahe i mleveni keks.
Masu dobro izmešati i ostaviti da se ohladi.
Masu podeliti na 16 delova. Svaki deo malo rastanjiti na dlan unutra staviti suvu kajsiju i oblikovati u kuglicu, pa uvaljati u kokos. Tako uraditi sa svim delovima mase. Ostaviti da se dobro ohlade pa svaku kuglicu iseći na 4 dela.
Kuglice pre sečenja držati 1 sat u zamrzivaču pa seći, jer tada se najbolje i uredno iseku.( suva kajsija je žilava prilikom sečenja, kad odstoji u zamrzivaču 1 sat dobro se seče)

























Gastro - blog igrica - izazov prihvaćen!





 Gastro - blog igrica - izazov prihvaćen!


Danijela Kozarev Gikić, vlasnica bloga  ŠtaSeKuva? I FB stranice  Šta se kuva, me je nominovala da učestvujem u Gastro- blog igrici. Prihvatila sam nominaciju ( prvi put učestvujem u takvoj nekoj igrici) gde treba da odgovorim na njenih 11 pitanja i  da nominujem  11 blogera  sa 11  smišljenih  mojih   pitanja  nominovanim blogerima.

Bez mnogo razmišljanja, odgovorila sam na postavljna pitanja:


  1. Koja hrana vas čini srećnim?



Kad spremim nešto što sam jela kao dete kad  je  spremala  moja  majka, podseća me na detinjstvo na te ukuse i mirise.  Sa godinama postajem probirljiva, ne volim jaku hranu, začinjenu što jednostavniju kao što je nekada spremala moja majka.






2. Smatrate li da ste pravi gurman?



Ne, nisam pravi gurman. Pravi gurman, jede sa uživanjem. Bitno mi je i trudim se da je hrana zdrava, da voće i povrće raste zdravo, bez velikog tretiranja raznih hemikalija. ( živim u sredini gde mogu sebi da priuštim da koristim ekološki uzgajano voće i povrće).







3. Kako održavate liniju (da li se bavite sportom, nekom rekreacijom ili se samo zdravo hranite)?


Što se tiče rekreacije, svaki dan  dugo pešačim, to mi dodje kao obaveza.

Liniju ne održavam, manje koristim kolače, torte, ustvari slatko ( volim da pravim), izbegavam da jedem posle 18 časova. To radim iz zdravstvenih razloga.







4. Gde nalazite inspiraciju za kuvanje?



Volim stare proverene recepte sa naših prostora, ali volim i nove trendove u kuvanju, volim da isprobavam nove ukuse i druge kuhinje.
Od rane mladosti me kuhinja interesovala. Skupljala sam recepte po časopisima, isecala I lepila u sveku. Još imam te sveske a mnogo ih je. Kasnije od koleginica, rodjaka, tetaka sve zapisivala, imam  baš veliku  kolekciju  zapisanih  recepata.
Često kada listam te sveščice, dodjem na ideju šta spremiti da li slatko ili slano 








5. Da li volite da menjate posuđe ili se držite strogo proverenih šerpi, lonaca i poklopaca?


Uvek sam volela lepo posudje, da moju huhinju obogatim za još jedan primerak  šerpe, činije, tanjira… Imam posudje od rosfraja, emajla, porcelana, keramike, stakla… Imam emajliranih tepsija po primerak prečnika od 20- 34 cm.
Djuvečara keramičkih, glinenih, staklenih, posebno jednu emajliranu koju koristim jako dugo i još je kao nova. Zadnjih godina manje kupujem, jer toliko toga imam da nemam više gde da smestim.



6. Šta je i koji je za vas najveći uspeh u životu?



Imam dve odrasle ćerke, obrazovane, zdrave, uspešne. To je moj najveći uspeh u životu i na to sam jako ponosna i srećna.
Moja  Ana i Tanja su radost mog života, moja radost u svakoj tuzi, moja svetlost u tami, najlepša melodija i  razlog za smeh…vazduh koji dišem, moja najlepša stvarnost i  najlepše životno dostignuće…







7. Najveći izazov za vas je…?

U mom životu je bilo dosta izazova, jedan od zadnjih je kako da na svom blogu  kuvanja, drugima  podelim svoje znanje i iskustvo, da li ću uspeti i da li će se to drugima  svideti kako to  ja radim.


8. Šta je to što vas je najviše iznerviralo u životu, ili šta vas najviše trenutno nervira?

 

Bilo je nerviranja u životu koje sam vremenom potisnula ili zaboravila. Sada je tog dosta manje , zaobilazim ljude I situacije zbog koje bih se nervirala.


9. Da li verujete u „ljubav na prvi pogled“ i u „drugu šansu“?


U ljubav na prvi pogled ne verujem, to je zanos, zaljubljenost, kasnije dodje ljubav…


Druga šansa?


Uvek treba dati drugu šansu, jer ako nekog voliš, spreman si preći  preko svega.


10. Šta radite kada ništa ne radite?


Retki su trenuci da baš ništa ne radim. Imam svoje hobije koje sa zadovoljstvom radim I uživam.



Gde sebe vidite za 10 godina?



Okružena unucima, zdrava i srećna.





Pitanja koja bih ja postavila Gastro blogerima su sledeća pitanja i zamolila bih da odgovore na njih:



  1. Šta najčešće spremate  kad vam iznenada najave gosti?
  2. Najsrećniji dan u tvom životu?
  3. Pesma koju najčešće slušaš?
  4. Tri stvari u životu što te  čine srećnom?
  5. Film koji si najviše puta gledala?
  6. Najomiljenija 3 začina u tvojoj kuhinji?
  7. Kojem kolaču ne bi odolela?
  8. Da li se zdravo hraniš?
  9. Najomiljenije jelo?
  10. Slatko ili slano?



A na ova pitanja  bih zamolila da odgovore sledeće nominovane osobe:
1. Jasmina Agić -  Jacina Domaća kuhinja
2. Danijela Bašić - Vanilica
3. Ivana Pešić - Ivanina Kuhinja 
4. Dragana Petrović - Gaga - Gaga u kujni 
5. Marina Ignjatović - Hrana Ljubavi 
6. Aleksandra Tomić - Slatkisi-Sweet House 
7. Nale  - COOLINARIJA 
8. Jaca Petković - Jacina Čarobna Kuhinja 
9. Danka   - Cake Selection 
10. Ljiljana Vukosavljević - Bajka od brašna i čokolade 
11. Marina Zdravković - Marinina Kuhinja