четвртак, 16. октобар 2014.

Čorba sa mesom i povrćem iz ekspres lonca




Kada nemamo mnogo vremena ekspres lonac je idealan za kuvanje treba nam manje vremena nego inače.


Potrebno je:

500 gr mesa ( svinjsko ili teleće)
2 zrna karanfilića
1 grančica sveža ruzmarina
1/2 kašičice kurkume u prahu
so
mleveni biber
1 kašika ulja
1 glavica crna luka
2 šargarepe
2 čena bela luka
1/2 korena paškanata
3 krompira
100 gr graška
1 paradajz
1 crvena paprika
1 kašika crvene mlevene paprike u prahu
so
seckani peršun

Priprema:

Meso iseći na kocke, dodati so, mlevena bibera, 1 kašiku ulja, 2 zrna karanfilića izdrobljena sa tučkom za meso i seckanu grančicu ruzmarina. Izmešati i da stoji na hladnom dok ne pripremimo povrće.
Crni i beli  luk sitno iseckati
Šargarepu iseckati na kolutiće
Papriku iseći na kocke
Koren paškanata iseći na kocke
Paradajz oguliti i iseći na kocke
Krompir oguliti i iseći na kocke
U ekspres lonac dodati 1 kašiku ulja zagrejati staviti meso i propržiti sa svih strana, dodati crni i beli luk, šargarepu, paškanat, papriku i sve pržiti par minuta pa dodati grašak, paradajz, krompir, izmešati, dodati 1 kašiku mlevene crvene paprike i so.
Naliti sa 7 dcl vode, zatvoriti i kad počne da izlazi para na ventil smanjiti na 1,5 podeok od mogućih 3.
Kuvati 40 minuta ( zavisi i od vrste ekspres lonca), pustiti da izadje para i posuti čorbu seckanim peršunom.









Lisnata pogača





Potrebno je:

2 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika soli
1 kašika suva kvasca
1 dcl jogurta
2 jaja
1 belance
700 gr brašna

100 gr maslaca za premazivanje testa
Za posipanje:
semenke lana i susama

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac, da stane 5 minita pa dpdati 2 jaja, 1 belance, 1 dcl jogurta, so i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kada testo nadodje, podeliti na 8 delova. svaki deo razvaljati veličine manjeg tanjira,  premazati istopljenim maslacem, staviti krugove testa jedan na drugi samo 8 krug  testa ne mazati.
Tako složene krugove testa razvaljati u obliku pravougaonika debljine 1 cm. Saviti testo u rolat i iseći na trouglove.
Uzeti dublju posudu prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje.( Ja sam koristila pliću posudu, ali sam stavila po obodu posude papir za duplo veći  od posude).
Redjati trouglove testa jedan do drugog ( malo jedan deo da predje preko drugogdela) u krug u posudi i unutra. Ostaviti da nadolazi 40 minuta, premazati sa umućenim 1 žumancetom sa 1 kašikom  ulja i 1 kašikom  mleka. Unutra kruga pogače posuti semenkama lana a okolo semenkama susam.
Peći na 170 stepeni 35 - 40 minuta. Posle 25  miuta staviti po vrhu papir da nam pogača ne izgori i peći.