недеља, 30. новембар 2014.

Pamuk pogača




Mekana pogača kao pamuk u obliku cveta. Pogača je mekana i sveža i kad duže stoji.

Potrebno je:

2 dcl gazirane vode
2 dcl mleka
1 kašika šećera
25 gr svežeg kvasca
2 dcl ulja
2 kašičice soli
700 gr brašna
seme lana
seme susama
seme crnog kima ( čurekota)

Priprema:


U posudu staviti mlako mleko dodati šećer i kvasac. Da stane 5 minuta pa dodati 2 dcl mlake gazirane vode, 2 dcl ulja, 2 kašičice soli i brašno.
Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi dok ne udvostruči količinu.
Testo kad nadodje podeliti ga na 2 dela. Jedan deo razvaljati u krug veličine 45 cm. Iseći krug na 16 trouglova i od svakog trougla napraviti kiflicu. Kiflice redjati u tepsiju prečnika 26 cm prethodno obloženu papirom. Kiflice poredjati u krug svih 16 na sredinu tepsije.
Od druge polovine testa odvojiti 150 gr ( od ovog će mo praviti sredinu pogače). Preostalo testo od druge polovine razvaljati u krug prečnika 35 cm. Iseći zrakasto da dobijemo 8 trouglova. Uviti kiflice od svih trouglova testa i preseći preko polovine tako da dobijemo 16 polovina koje redjamo u tepsiju okolo prethodno poredjanih kflica. Presečena strana kiflice da dodje do oboda tepsije.
Odvojenu  količinu  testa od 150 gr  razvaljati u pravougaonik veličine 12 x 25 cm. Uzduž iseći testo na 4 trake. Jednu traku sa jedne strane narezati i uviti traku u rolatić i staviti na sredinu pogače. Preostale 3 trake prepoloviti da se dobiju 4. Svaku narezati sa jedne strane i uviti u rolatić, tako će mo imati 4 rolatića i poredjati ih okolo rolatića na sredini pogače.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja i 1 kašikom mleka premazati pogaču sredinu posuti semenkama crnog kima  i lana a okolo semenkama susama.
Pogača da stane 40 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta. Na polovini pečenja ako će vrhovi pogače da izgore staviti papir za pečenje i peći do kraja.