недеља, 18. јануар 2015.

Lažna sarma





Ovo je jako ukusno.

Potrebno je:

600 gr mlevenog mesa
400 gr kiselog kupusa
100 gr pirinča
1 glavica crna luka
1 šargarepa
2 čena bela luka
1 jaje
1 kašika seckanog peršuna
1 list lovora
so
mleveni biber
mleveni korijander
5 dcl pavlake za kuvanje
2 dcl  vode
2 kašike paradajz pirea

Priprema:

Kiseli kupus sitno iseckati, dodati 1 list lovora, naliti vode da prekrije kupus i kuvati dok ne omekša. ( ja kuvam u ekspres loncu 30 minuta. Kuvan kupus ocediti od vode, ohladiti i još rukama dobro ocediti od vode.
Pirinač skuvati i ocediti od vode.
U posudu staviti mleveno meso, dobro ocedjen kiseli kupus, kuvan pirinač, sitno seckan crni i beli luk, rendanu šargarepu, 1 jaje, seckani peršun, so, mleveni biber i korijander.
Masu dobro izmešati rukama da se sjedini i ostaviti da stane 30 minuta na hladno mesto.
Od mase praviti ćufta izdužena oblika sarme i slagati u pouljenu keramičku posudu za pečenje. Od ove mase izadje 20 sarmica.
Pomešati 5 dcl pavlake za kuvanje, 2 dcl vode i 2 kašike paradajz pirea. Preliti sarmice i peći na 180 stepeni 50- 60 minuta. Možemo ih jesti kao samostalno jelo ili u kombinaciji sa pireom od krompira ili kuvanom palentom.