субота, 15. август 2015.

Slatki kupus sa domaćim rezancima i kobasicom




Potrebno je:

600 gr kupusa
3 kašike ulja
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 kašika paradajz pirea
1 kašičica mlevene crvene paprike
1 kašika šećera
so, mleveni biber
2 dcl vode
200 gr slanine
200 gr polutrajne kobasice

Za testeninu:

1 jaje
1/2 dcl vode
200 gr brašna
so

Priprema:

Napraviti testeninu. U posudu staviti jaje, vodu, posoliti, dodati brašno i zamesiti testo. Dobro izraditi radnu površinu posipati brašnom. Podeliti testo na 2 dela ( lakše je valjati sa manjom lopticom testa). Oklagijom razvaljati testo tanko i ostaviti da se prosuši 1 sat. Pomoću oklagije urolati testo i nožem iseckati i rastresti.
Na 3 kašike ulja pržiti 1 glavicu sitno seckana crna luka, posuti sa 1 kašikom šećera i pržiti da bude staklast, dodati seckanu šargarepu na kocke i seckani kupus na rezance. Pržiti 2 minuta uz mešanje pa dodati so, mlevenu crvenu papriku, mleveni biber, paradajz pire i 2 dcl tople vode.
Izmešati i kuvati na tihoj vatri dok kupus ne omekša oko 40 minuta.
Za to vreme slaninu iseći na kockice i kobasicu na kolutiće. Slaninu ispržiti da požuti dodati kolutiće kobasice i njih malo propržiti.
U kuvan kupus dodati prženu slaninu i kobasicu i na tihoj vatri kuvati još 10 minuta.
Polovinu testenine ( drugu polovinu osušiti i ostaviti za drugi put) skuvati u posoljenoj vodi. Kuvanu ocediti od vode malo isprati hladnom vodom i dodati u kupus, izmešati i na vatri krćkati 1 minut da se sve sjedini.


















Pečene pileće grudi u sosu



Pečena sočna piletina sa krompirom i šampinjonima.


Potrebno je:

pileće grudi oko 600 gr ( 2 komada)
2 paradajza
1 čen belog luka
1 kašika seckanog peršuna
so, mleveni biber
5-6 krompira
5- 6 šampinjona

Za preliv:

2 dcl pavlake za kuvanje
1 dcl vode
100  gr majoneza
1- 2 kašike paradajz pirea
so

Priprema:

Krompir oguliti prepoloviti i kuvati u posoljenoj vodi 2-3 minuta odkad provri.
Šampinjonima skinuti drščice.
Paradajz oguliti i iseći na kolutiće.
Pileće grudi zaseći nožem ali ne do kraja da ostanu u komadu.
Beli luk protisnuti na spravicu za beli luk, dodati seckani peršun i izmešati.
Piletinu natrljati sa soli i mlevenim biberom i u seckane zareze staviti beli luk i  peršun.
U svaki zarez staviti kolutić paradajza i staviti u pouljenu posudu za pečenje.
Krompir ocediti od vode i poredjati sečenim delom do posude okolo piletine kao i šeširiće šampinjona udubljenje da je gore.
Pomešati: slatku pavlaku, vodu , majonez, paradajz pire i malo posoliti, preliti meso i krompir, staviti u zagrejanu rernu, peći na 200 stepeni 50 - 60 minuta.