среда, 18. новембар 2015.

Ćufte sa bundevom u sosu




Jelo koje je oduševilo moje u kući, ukusno, sočno sa prilogom od kuvane riže.


Potrebno je:

Za ćufte:

400 gr mlevenog mesa
400 gr rendane bundeve
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
4 kašike prezle
1/2 kašičice djumbira u prahu
1 kašika seckanog peršuna
so, mleveni biber
300 gr bundeve seckane na sitne kocke
1 kašika maslinova ulja
2 prstohvata suvog ruzmarina
1 kašika jabukovog sirćeta

Za sos:

2.5 dcl pavlake  za kuvanje
2, 5 dcl vode
prstohvat  struganog muskatnog oraščića
so

Priprema:

U mleveno meso, dodati očišćenu rendanu bundevu, sitno seckan crni i beli luk,, kiselu pavlaku, prezlu, jaje, peršun, djumbir, so i mleveni biber. Dobro umesiti rukom, da stane 15 minuta i od mase napraviti 30 ćufti uvaljanih u brašno.
Ćufte poredjati u posudu za pečenje prethodno podmazanu sa uljem.
300 gr bundeve iseckati na sitne kocke, preliti sa 1 kašikom maslinova ulja, 1 kašikom jabukova sirćeta, 2 prstohvata suvog ruzmarina, nabacati izmedju ćufti.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
U posudu staviti 2,5 dcl pavlake za kuvanje, 2,5 dcl vode, prstohvat struganog muskatnog oraščića i malo soli, preliti preko ćufti i peći još 15 minuta.
Posuti seckanim peršunom i služiti uz kuvanu rižu.