петак, 1. јануар 2016.

Vlaška pita sa sirom




Potrebno je:

Za testo:

2,5 dcl gazirane vode
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 dcl ulja
500 gr brašna

Potrebno je još:

300 gr punomasnog sira u kriškama

Za potapanje testa:

1/2 dcl ulja

Za premazivanje:

1 zumance
1 kašika ulja
semenke susama

Priprema:

U mlaku gaziranu vodu staviti kvasac, šećer da stane 3 minuta, dodati so, ulje, 1 jaje i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
Kad nadodje testo podeliti na 12 delova i oblikovati u loptice.
U posudu staviti 1/2 dcl ulja, pa poslagati u tu posudu loptice testa uvaljane u ulje sa svih strana.
Da stanu 10-15 minuta.
Pripremiti tepsiju prečnika 30 cm.
Tri loptice testa uzimati pa rukama istanjiti i staviti u tepsiju jednu do druge da bi se prekrilo dno tepsije.
Preko razvučenog testa narendati sira, pa opet prekriti s tri istanjene loptice testa. Postupak razvlačenja testa i filovanja uraditi 4 puta.
Kada je pita filovana, naspramne  strane preklopiti ka sredini da bude kao pismo i  tako slođženu pitu okrenuti naopačke da presavijeni deo dodje dole. Rukama pritiskati testo od sredine ka ivicama testa da bi se istanjilo i prekrilo tepsiju. Premazati sa 1 kašikom ulja,  1 žumancetom, posuti susamom, da stane 10-15 minuta i peći na 180 stepeni 25-30 minuta dok ne porumeni.















Sundjer vekne





Na ovaj način spremljene vekne hleba dugo ostaju sveže i mekane kao sundjer.

2.5 dcl hladne vode
50 gr brasna
1 jaje
2.5 dcl vode
1 kasika suvog kvasca
1 kašičica šećera
60 gr kisele pavlake
1/2 dcl ulja
1 kašičica soli
800 gr brasna

Priprema:

U 2.5 dcl hladne vode dodati 50 gr brasna, dobro izmesati, kuvati  da se zgusne i ostaviti da se ohladi.
U 2,5 dcl male vode dodati 1 kašiku suvog kvasca, 1 kašičicu šećera,  da stane 5 minuta pa dodati 1 jaje, 60 gr kisele pavlake, 1 kašičicu soli,1/2 dcl ulja, ohladjeno skuvano brašno sa vodom i 800 gr brašna.
Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje, izraditi i podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati u elipsast krug i urolati, staviti u kalup prethodno obložen papirom.
Premazati vekne sa 1 kažikom vode, po vrhu malo narezati, posuti susamom i ostaviti da stanu 25-20 minuta i peći na 180 stepeni 30 minuta.