четвртак, 18. фебруар 2016.

Torta sa čajnim kolutićima




Brzo se pravi i jako ukusna.

Potrebmno je:

700 gr čajnih kolutića
3 dcl soka od narandže
4 dcl slatke pavlake
300 gr čokolade + 50 gr čokolade

Za ukrašavanje:

200 gr čokolade

Priprema:

Napraviti fil.
U posudu staviti slatku pavlaku i 300 gr čokolade izlomljene u kockice. Grejati na tihoj vatri ( masa ne sme da provri) muteći dok se čokolada ne istopi.
Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru 2 sata pa umutiti mikserom 2-3 minuta.
Čajne kolutiće podeliti na 3 dela u jednom sloju torte potrebno je 14 čajnih kolutića. Torta ima 3 sloja čajnih kolutića i 3 sloja fila.
Čajne kolutiće potapati u sok od narandže i poredjati jedan sloj, premazati sa 1/3 fila, red kolutića, 2/3 fila, red kolutića 3/3 fila. Trećim delom fila premazati tortu i okolo.
Kada poredjamo drugi red čajnih kolutića istopiti 50 gr čokolade i kašičicom staviti u udubljenja svih kolutića ( možemo staviti čokoladu u udubljenja sva 3 reda čajnih kolutića, ja sam samo u drugoi red).
Da malo stane da se čokolada stegne pa filovati.
Okolo torte napraviti čokoladnu tarabicu.
Uzeti foliju, onu pucketavu providnu što se u nju umotavaju neki uredjaji.
Na jednu stranu ima ispupčenje na drugu nema.
Foliju iseći makazama dimenzije visine torte i obima. Istopiti 150 gr čokolade sa 4 kašike ulja i špatulom razmazati po foliji i to na onaj deo sa ispupčenjem, ostaviti na sobnoj temperaturi stegne , ne mnogo. Uzeti foliju sa jedne i druge strane i obmotati tortu, ostaviti da stane 10-15 minuta i pažljivo odlepiti foliju od čokolade. Po vrhu torte posuti mlevene čajne kolutiće i ukrasiti šarenim bonbonama.