уторак, 29. март 2016.

Hleb ( Hrono recept)





Potrebno je:

200 gr speltinog brašna
100 gr ječmenog brašna
100 gr ovsenog brašna
100 raženog brašna
50 gr heljdinog brašna
2 kašike ovsenih mekinja
5  dcl mlake vode
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
2 kašike mlevenog suncokreta
2 kašike mlevenog lana
2 kašike mlevenog susama
2 kašike mlevene golice
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika soka od limuna

Priprema:

U posudu staviti speltino, ječmeno, ovseno, raženo i heljdino brašno. Dodati so, mleveni lan, susam, suncokret, golicu i 2 kašike ovsenih mekinja.
Zamesiti testo sa 5  dcl mlake vode, pokriti posudu u ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan dodati u testo prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sok od limuna. Dobro testo izraditi mikserom sa spiralnim nastavcima ( da se lepo sjedini prašak i soda sa testom).
Oblikovati loptu staviti u keramičku posudu podmazanu sa uljem,  poklopiti staviti u rernu.
Rernu uključiti na 250 stepeni i kad dostigne rerna temperaturu na 250 stepeni smanjiti na 200 stepeni i peći 1 sat.









Pogača " Uskršnji venac"




Pogača  mekana kao pamuk sa kukuruznim i integralnim raženim brašnom i sirom.

Potrebno je:

3 dcl mlake vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 dcl jogurta
4 kašike ulja
1,5 kašičica soli
100 gr kukuruznog brašna ( sitno mleveog)
100 gr raženog brašna
500 gr pšeničnog belog brašna


Za  premazivanje:

100 gr putera ili margarina
200 gr feta sira

Za posipanje:

semenke lana i susama


Priprema:

U 3 dcl mlake vode staviti 1 kašiku kvasca i 1 kašičicu šećera, da stane 5 minuta pa dodati, ulje, jogurt, so, kukuruzno, raženo i pšenično brašno.
Zamesiti testo, dobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Testo kad nadodje staviti na radnu površinu posutu brašnom, izraditi i podeliti na 3 dela.
Sva tri dela razvaljati u traku dužine 70 cm i širine 15 cm.
Premazati sa istopljenim puterom i usitnjenim sirom, urolati.
Dobićemo 3 dugačke rolnice. Premazati ih sa istopljenim puterom i uplesti kao pletenicu i saviti u krug.
Staviti venac od testa u kalup prečnika 28 cm prethodno obložen papirom ili podmazan sa puterom.
Premazati venac istopljenim puterom posuti susamom i lanom, ostaviti da stane 30 minuta i peći na 170 stepeni 40 minuta.