четвртак, 24. август 2017.

Pamuk hleb





Potrebno je:

500 gr brašna
3.5 dcl mlake vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike ulja


Priprema:


U mlaku vodu dodati suvi kvasac, da stane 5 minuta pa dodati so i brašno.
Zamesiti testo i izraditi.
Na radnu površinu staviti 1 kašiku ulja preko staviti testo razvaljati u ploču i sa svake strane savijati kao pismo. Testo će upiti ulje. Ostaviti testo da nadolazi 60 minuta.
Testo kad nadodje staviti ga na radnu površinu gde smo opet stavili 1 kašiku ulja razvući rukama krug i krajeve saviti prema sredini da dobijemo loptu. Testo staviti u podmazan kalup donji deo da dodje gore a gornji dole.
Ostaviti da nadolazi 30 - 40 minuta i peći 30 -  40 minuta.
Napomena: Testo kada mesimo ne dodajemo brašno već ulje.





















Fantazija kocke s malinama







Potrebno je:

400 gr petit beurre keksa

Za fil od malina:

1 kg malina
150 gr šećera
15 gr želatina
50 ml vode
100 ml vode

Za beli fil:

1 litar mleka
9 kašika griza
200 gr šećera u prahu
200 ml slatke pavlake

Za ukrašavanje:

600 gr malina
6 dcl sirupa od maline
20 gr želatina


Priprema:


U 1 litar mleka staviti 9 kašika griza, kuvati dok se ne zgusne i ohladiti.
Umutiti 200 ml slatke pavlake sa 200 gr šećera u prahu i dodati kašiku po kašiku muteći hladan kuvani griz.U 100 ml vode staviti 15 gr želatina da nabubri.
 U posudu staviti 1 kg maline, 150 gr šećera i 50 ml vode, kuvati od kad provri 5 minuta. Toplu masu ispasirati i u nju dodati nabubreli želatin koji smo istopili na tihoj vatri. Dobro izmešati i ostaviti da se stegne.
Na tacnu staviti red keksa ( 20 x 30 cm), premazati sa 1/2 belog fila. Preko satviti 1/2 fila od malina ( ne dozvoliti da se do kraja stegne već toliko kako možemo mazati preko fila), drugi red keksa, 2/2 belog fila, 2/2 fila od malina i treći red keksa. Keks se ne potapa ni u kakvu tečnost.
Po zadnjem redu keksa poredjati 600 gr malina. U posudu staviti 100 ml vode i 20 gr želatina da nabubri. U posudu staviti 6 dcl sirupa od maline da se zagreje, dodati nabubreli želatin istopljen na tihoj vatri. Dobro izmešati ostaviti da se malo stegne i preliti preko malina.











































Domaća pita sa sirom i blitvom






Potrebno je:


800 gr brašna
4,5 dcl mlake vode
1,5 kašičica soli


Za fil:

500 gr seckane ocedjene blitve
200 gr sitnog sira
2 jaja
1,5 dcl ulja


Priprema:


U posudu staviti brašno i so. Dodavati malo po malo mlake vode i rukom mesiti da se zamesi testo. Ostaviti da stane 5 minuta pa ga dobro izraditi da bude glatko. Podeliti testo na 3 dela i svaki deo razvaljati u krug veličine većeg tanjira. Premazati sva 3 kruga uljem i pokriti providnom folijom i ostaviti da stane 30 - 45  minuta. ( zavisi od temperature u prostoriji, što je toplije testo manje stoji)
Za to vreme napraviti fil.
Blitvu sitno iseckati posoliti da stane 5 minuta i dobro rukom gnječiti i ocediti od tečnosti. Dodati sir i jaja.
Na veći sto staviti stolnjak, uzeti jedan krug odstajalog testa staviti na stolnjak i istezati testo što tanje  u veliki krug, posuti sa uljem i staviti 1/3 fila. Urolati sa obe strane prema sredini  pa saviti u obliku puža i staviti na sredinu veće tepsije. ( prečnika 34 cm)
Tako uraditi i sa ostala 2 kruga testa. Urolano testo savijati u krug okolo prvog dela testa u tepsiji.
Peći na 190 stepeni 30 minuta.





















Čokoladni raspucanci







Potrebno je:


4 jaja
250 gr šećera
100 gr putera
1 vanilin šećer
80 gr kakaoa
300 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 prstohvat soli
100 gr šećera u prahu


Priprema:


Umutiti 4 jaja sa vanilin šećerom i 250 gr šećera. Dodati  omekšali puter,  dobro umutiti pa  dodati prstohvat soli, kakao, brašno i  prašak za pecivo. Umutiti i ostaviti da stane najmanje 2 sata ili preko noći u frižideru.
Kad  masa odstoji  uzimati testa veličine oraha napraviti  kuglicu pa uvaljati  u šećer u prahu.
Kuglice staviti na pleh obložen papirom udaljene jedna od druge 3-4 cm. Peći na 180 stepeni 10-12 minuta.